Συνολικές προβολές σελίδας

Ετικέτες

Α.Ε.Μ.Υ Α.Ε - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Α.Ε. (2) ΑΔΕΔΥ (3) ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ (11) ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (9) ΑΠΕΡΓΙΕΣ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ (41) ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ- ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ (13) ΑΡΘΡΑ (1) ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ (51) ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΥ (19) Δ.Ε. ΒΟΗΘΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ (2) ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (1) ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΔΩΡΩΝ (1) ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΥΠΕΡΩΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012 (3) ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (1) ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΟ ΔΣ (10) ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ (4) ΕΚΛΟΓΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥ (5) ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (16) ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ (176 Ε) (21) ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ (5) ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ (6) ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΗΜ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (24) ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (8) ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ (9) ΝΟΜΟΙ - ΥΠ. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ - ΠΔ - ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ (12) ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Α.Ε. (2) ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΝΟΔΟΙ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ (2) ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ (8) ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ (21) ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ (7) ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ (3) ΣΙΤΤΙΣΗ (2) ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ (11) ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ - ΕΣΤΙΑΣΗ - ΦΥΛΑΞΗ (3) ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ Κ΄ ΔΑΝΕΙΩΝ (3) ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (23) ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (1) ΦΤΩΧΙΑ - ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ (6) ΦΥΛΑΞΗ (2) ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ (12) artemis card (5)

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Επιτάχυνση πειθαρχικών διαδικασιώνΥπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη


Με πρωτοβουλία του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ολοκληρώθηκε η καταγραφή του συνόλου των εκκρεμών ποινικών και πειθαρχικών υποθέσεων οι οποίες αφορούν δημοσίους υπαλλήλους. Επισημαίνεται ότι οι ποινικές υποθέσεις εξετάζονται από την τακτική δικαιοσύνη, ενώ οι πειθαρχικές από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του Δημοσίου.
Το αποτέλεσμα της καταγραφής έδειξε ότι οι υπάλληλοι του Δημοσίου που τελούν υπό πειθαρχικό έλεγχο ανέρχονται σε 2.113. Από αυτούς οι 960 έχουν προσωρινά απομακρυνθεί διοικητικά, καθώς η φύση των παραπτωμάτων τους εμπίπτει στο καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας και εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσή τους από τη Δικαιοσύνη ή τα Πειθαρχικά Συμβούλια.

Αύριο αναμένεται να παραλάβει ο Άδωνις Γεωργιάδης την πρόταση για την ανασυγκρότηση όλων των μονάδων υγείας της χώρας . Τι θα αλλάξει στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών

Αύριο αναμένεται να παραλάβει ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ειδική επιστημονική επιτροπή που συστήθηκε υπό τον καθηγητή Κ.Σουλιώτη, την πρόταση για την ανασυγκρότηση όλων των μονάδων υγείας της χώρας.
Τι θα αλλάξει στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται αύριο να παραλάβει την πρόταση της ομάδος του καθηγητή Κυριάκου Σουλιώτη, για ανασυγκρότηση όλων των μονάδων υγείας της χώρας. Το σχέδιο που θα ενοποιεί όλες της μονάδες(ΠΦΥ) δηλαδή πολυιατρεία ΕΟΠΥΥ, Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία, θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων και νέες συνθήκες εργασίας για τους 6500 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ),τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας αλλά και τους συμβεβλημένους με αμοιβή κατά περίπτωση και πράξη στο ιδιωτικό τους ιατρείο.
Ζήτημα που όπως αναφέρουν πληροφορίες απασχόλησε ιδιαιτέρως την επιστημονική επιτροπή καθώς σήμερα υπάρχουν γιατροί πολλών ταχυτήτων στο σύστημα.
Υπάρχει το ιατρικό προσωπικό του πρώην ΙΚΑ που είναι με συμβάσεις, υπάρχουν οι μόνιμοι με ωράριο 5,5 ωρών και δυνατότητα και για ιατρείο αλλά και οι γιατροί των Κέντρων Υγείας που απασχολούνται 8ωρο και είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης χωρίς δυνατότητα για ιδιωτικό ιατρείο. Και από την άλλη υπάρχουν και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ που παράσχουν επίσης υπηρεσίες στους ασφαλισμένους.
Όπως όλα δείχνουν η ηγεσία του υπουργείου υγείας θα αλλάξει πλήρως όλες τις εργασιακές σχέσεις του ιατρικού κλάδου ώστε να είναι ενιαίες και να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις, με ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί σε όλους του δικαίωμα και για ιδιωτικό έργο.
Επίσης η πρόταση Σουλιώτη αναμένεται να περιλαμβάνει και 24ωρη λειτουργία των μονάδων υγείας γεγονός που σημαίνει ότι όλοι οι γιατροί να πρέπει πιθανότατα να έχουν συμβολή σε αυτό το νέο τρόπο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 
Στο μεταξύ όμως σφοδρή αντιπαράθεση στους κόλπους των γιατρών ξέσπασε το τελευταίο διάστημα με αφορμή τόσο την επικείμενη ενοποίηση όλων των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), όσο και την κινητικότητα που έρχεται σε 10.000 εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας. Οι πιέσεις κάτω από το τραπέζι δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα από διάφορες πλευρές προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία όμως δεν έχει ακόμη καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις.
Από τη μία υπάρχουν οι γενικοί γιατροί της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής και της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής οι οποίοι προτείνουν να δημιουργηθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού που θα έχει την ευθύνη του λεγόμενου  gatekeeping (σύστημα παραπομπής). Δηλαδή οι γενικοί γιατροί θα εξετάζουν αρχικά τους ασθενείς οι οποίοι για να επισκεφθούν γιατρό ειδικότητας θα πρέπει να παίρνουν το σχετικό παραπεμπτικό.
Όμως η πρόταση αυτή της επιστημονικής εταιρείας βρίσκει αντίθετους τους ιατρικούς συλλόγους και τις ενώσεις καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα δημιουργηθεί ουσιαστικά ένα νέο “μπλοκ” γιατρών που θα ελέγχει το σύνολο των ασθενών και θα τους κατευθύνει όπου και σε όποιον επιθυμεί. 
Ένα άλλο αγκάθι στην πρόταση αυτή αποτελεί και ο μικρός αριθμός των γενικών γιατρών που διαθέτει η χώρα, με συνέπεια να μην μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

Αποζημίωση πρόσθετων αμοιβών μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και μέρος Δεκεμβρίου 2013


Αποζημίωση πρόσθετων αμοιβών του πάσης φύσεως προσωπικού (πλην ιατρών) των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και μέρος Δεκεμβρίου 2013

(Για το Σισμανόγλειο κοιτάξτε στο τέλος της σελίδας 8 αρχή της σελίδας 9)

 H εν λόγω απόφαση που εκδόθηκε για το τελευταίο τρίμηνο της χώρας από τα 20.071.350 ευρώ που κουτσουρεμένα διέθετε το υπουργείο υγείας για τα προηγούμενα τρίμηνα έπεσε στα 15.828.431 ευρώ, μείωση πάνω από 20%.
Αποσύρεται άρον άρον ο χάρτης υγείας των νοσοκομείων

iatropedia.gr

Αίσθηση προκάλεσε και στα  στελέχη του υπουργείου υγείας η αποκάλυψη ότι ο χάρτης υγείας που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία για τους εργαζόμενους σε κάθε Δημόσιο Νοσοκομείο και κέντρο υγείας της χώρας παρουσιάζει τραγικά λάθη.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Εντολή να αποσυρθεί ο χάρτης από το διαδίκτυο  ο οποίος περιλαμβάνει τραγικά λάθη για τον αριθμό των εργαζομένων σε κάθε μονάδα υγείας, έδωσε ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας ( ΕΚΕΠΥ) κ. Π.Ευσταθίου.
 
Η αποκάλυψη αυτή  έγινε  όταν ο χάρτης υγείας δημοσιοποιήθηκε και επίσημα στο διαδίκτυο και άπαντες απέκτησαν  πρόσβαση στις πληροφορίες που περιείχε.
 
Με την ανάρτηση του στο ίντερνετ οι εργαζόμενοι διαπίστωσαν  ότι στα περισσότερα νοσοκομεία το προσωπικό ήταν ακόμη και τριπλάσιο από αυτό που υπηρετεί στην πραγματικότητα!
 
Να  σημειωθεί ότι ο χάρτης υγείας αποτυπώνει ...θεωρητικά με ακρίβεια όλες τις μονάδες υγείας καθώς και το διοικητικό, ιατρικό αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο εν λόγω χάρτης δημιουργήθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
 
Ο χάρτης  συστήνεται εδώ και πολλά χρόνια ενώ όπως φαίνεται τελικά τα στοιχεία του δεν ανανεώθηκαν ποτέ. Ενδεικτικά διαβάστε εδώ: Κινητικότητα με λανθασμένα ...μαθηματικά! Τριπλασίασαν... τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία
Με αποτέλεσμα εν μέσω μνημονίου και αποχωρήσεων να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλά και να συμπληρωθεί.
Οι φόβοι των εργαζομένων  από την πρώτη στιγμή εστιάσθηκαν στο γεγονός ότι αν χρησιμοποιηθεί ο  χάρτης υγείας  για την ανακατανομή  των Μονάδων και του προσωπικού σε όλη την χώρα θα γίνουν τραγικά λάθη.
 
Ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Π. Ευσταθίου έδωσε ταυτόχρονα εντολή να διερευνηθεί η υπόθεση για  να διαπιστωθούν τα αίτια που ο χάρτης υγείας δυσλειτουργεί.
Άλλωστε το έργο όπως φαίνεται δεν ολοκληρώθηκε ποτέ αλλά αντίθετα εξελίχθηκε σε ένα πλήρως αναξιόπιστο και πανάκριβο εργαλείο. 

Αλλαγές σε ΕΟΠΥΥ και πρωτοβάθμια περίθαλψη

Από Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Μεγάλες αλλαγές στο χώρο της Υγείας θα πρέπει να περιμένουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου από την Καλαμάτα όπου πραγματοποιήθηκε το 8ο φόρουμ για τις πολιτικές της υγείας με θέμα «ΕΟΠΥΥ: Η κρίση και η διέξοδος».

Ο υπουργός τόνισε ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και από 1η Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν κλειδώσει οι μεγάλ
ες μεταρρυθμίσεις στην υγεία που θα αφορούν κυρίως τον ΕΟΠΥΥ και την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ιδιαίτερα για τον ΕΟΠΥΥ ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξει αναδιαμόρφωση του Οργανισμού, προκειμένου να ξεπεράσει τα οικονομικά του προβλήματα και να προσφέρει ποιοτικές και φθηνές υπηρεσίες στον πολίτη.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός μιλώντας στο φόρουμ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα συρρικνωθούν οι δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέσω της ενοποίησης Κέντρων Υγείας και μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ, για να περιοριστούν τα ελλείμματα, χωρίς να θιγούν οι ασφαλισμένοι. «Ο ΕΟΠΥΥ με τη σημερινή μορφή λειτουργίας του παρέχει και αγοράζει ταυτόχρονα υπηρεσίες χωρίς να κάνει καλά κανένα από τα δύο .Ο ΕΟΠΥΥ δεν παρέχει αρκετές υπηρεσίες και οι ασθενείς αναγκάζονται και βγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας από την τσέπη τους τη συμμετοχή, επομένως πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να φτιάξει μια παροχή τέτοια που να δίνει τη δυνατότητα στα πιο φτωχά τμήματα του πληθυσμού μας να παίρνουν από τον ΕΟΠΥΥ υπηρεσίες σε μηδενικές τιμές και ο μεγαλύτερος όγκος των ασθενών να πληρώνει μια μικρή συμμετοχή", ανέφερε ο Δ. Κοντός στην τοποθέτησή του.

Από την πλευρά του καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος, προειδοποίησε ότι εάν αν και αυτή η μεταρρύθμιση στην Υγεία δεν πετύχει, τότε οδηγούμαστε σε ένα κρατικό - προνοιακό μοντέλο υγείας, που θα χρειάζεται 5 δισ. ευρώ χρηματοδότηση το χρόνο και θα στρέφονται σε αυτό μόνο φτωχοί, άνεργοι και συνταξιούχοι.

Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής:Επανέρχεται το «χαράτσι» του ενός ευρώ ανά συνταγή!

To «χαράτσι» του ενός ευρώ ανά συνταγή επαναφέρει το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών (ΦΣΑ) την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των φαρμακοποιών.

Καταργώντας το δεύτερο εδάφιο ψηφισθείσας διάταξης, το υπουργείο Υγείας επαναφέρει από τον Νοέμβριο το μέτρο, οπότε οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν ένα ευρώ για κάθε ιατρική συνταγή που θα εκτελείται στα φαρμακεία.Σύμφωνα με την ανακοίνωση το ΦΣΑ στο μεσοπρόθεσμο νόμο 4093/2012 υπάρχει το εξής άρθρο:

«Από 1.1.2014 ορίζεται η εκ μέρους των ασθενών καταβολή υπέρ του ΕΟΠΥΥ του ποσού του ενός (1) ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό, καθώς και η καταβολή του ποσού των είκοσι πέντε (25) ευρώ λόγω εισαγωγής για νοσηλεία σε Νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ..Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Υγείας καθορίζονται τα κριτήρια, οι λεπτομέρειες, οι διαδικασίες καθώς και το πεδίο εφαρμογής
της παρούσας διάταξης και δύναται να αναθεωρείται το ύψος των καταβαλλόμενων εκ μέρους των ασθενών ποσών].

Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΡΙΤΟ ΡΑΙΧ Ή ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Του Νίκου Μπογιόπουλου
Ένα κράτος που δουλεύει με τέτοιο συγχρονισμό, με τέτοια ταχύτητα και με τέτοια αποτελεσματικότητα, όπως έδειξε στην περίπτωση της ναζιστικής συμμορίας,  θα πρέπει να είχε κάποιο λόγο που τόσο καιρό δεν αντιδρούσε απέναντι στη Χρυσή Αυγή... 
Ερώτημα (ή και συμπέρασμα) 1ο: Έχει ακόμα υποστηρικτές η αφελής και αστεία θεωρία που διατείνεται ότι «το κράτος είναι μπάχαλο»; Το κράτος, αντιθέτως, διαπιστώσαμε ότι δουλεύει ρολόι. Όταν θέλει είναι πανταχού παρόν. Μπορεί, για παράδειγμα, τα ταμεία ανεργίας του κράτους να μη δουλεύουν καλά, αλλά οι υπερκοριοί του κράτους δουλεύουν στην εντέλεια. Μπορεί τα γραφεία επιθεώρησης εργασίας να μη δουλεύουν καθόλου, αλλά οι μηχανισμοί παρακολούθησης, φακελλώματος, συλλήψεων, δουλεύουν ολημερίς.

Η τρύπα των 2 δισ. στα Ταμεία φέρνει νέα σενάρια για περικοπές συντάξεων το 2014

Mειώσεις κρατικής επιχορήγησης και εισφορών αυξάνουν το έλλειμμα των ασφαλιστικών φορέων

Της Χριστινας Κοψινη
Περικοπές συντάξεων, κύριων και επικουρικών, σε ποσοστό τουλάχιστον 10%, προβάλλουν και πάλι στον ορίζοντα λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Μολονότι το 2013 δεν διαφαίνεται κάποια σοβαρή εμπλοκή στην πληρωμή συντάξεων και λοιπών παροχών (αν και τα αποτελέσματα των Ταμείων συν τον ΕΟΠΠΥ είναι μείον τουλάχιστον κατά 2 δισ. ευρώ έναντι του στόχου του κρατικού προϋπολογισμού) είναι βέβαιο ότι το 2014 θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη χρονιά.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΟΠΥΥ, Δ. ΚΟΝΤΟΣ: "ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 560 ΣΚΟΡΠΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ"

Στην ενοποίηση όλων των Κέντρων Υγείας  και των 
μονάδων του ΕΟΠΥΥ αλλά και στην αναδιάρθρωση 
του ασφαλιστικού Οργανισμού μέσα από το δίκτυο 
αυτό, θα επικεντρωθεί η μεγάλη «μάχη» που θα δοθεί
 για την επόμενη ημέρα επιβίωσης αλλά και ανάδειξης του 
Οργανισμού σε έναν σημαντικό υγειονομικό φορέα της χώρας.
«Ήδη σήμερα σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν 560 σκόρπια 
Κέντρα Υγείας», τονίζει στο Onmed.gr ο επικεφαλής του 
ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, «δεν είναι δυνατόν επομένως
 να τα αφήσουμε όλα ανοικτά». Ωστόσο, συνεχίζει, η 
αναδιάρθρωση των σημείων υγείας, θα σημάνει αυτομάτως
 την ενδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και
 ταυτόχρονα την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων.

Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: ΤΑ ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ

Από τα στοιχεία του Υγειονομικού Χάρτη αναφορικά με το Σισμανόγλειο μπορούμε να συμπεράνουμε τα ΨΕΥΔΗ τους αλλά και τη ανάλογη... "επιστημονική δουλειά" που έχει γίνει και στα υπόλοιπα στοχεία του Υγειονομικού Χάρτη!!!Δείτε εδώ γενικά για το Χάρτη Υγείας


Όσον αφορά το Σισμανόγλειο από τη σελίδα του Υγειονομικού Χάρτη:

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Α. ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ
Γενικά Στοιχεία
ΔιεύθυνσηΣισμανογλείου 1
ΔήμοςΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
ΝομόςΝ. ΑΘΗΝΩΝ
Διοικ. ΠεριφέρειαΠΕΡΙΦ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Υγ. Περιφέρεια1η ΥΠΕ
Σύσταση6 / 12 / 1936
Λειτουργία6 / 12 / 1936
ΦΕΚ ΣύστασηςΦΕΚ 812/25.11.1986
Τροποποιήσεις ΦΕΚΦΕΚ 1859 Β΄/03.09.2007 ( Τελευταίος Οργανισμός)
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλεφωνικό Κέντρο2132058001
Τηλέφωνο Κίνησης Ασθενών2132058921
Τηλέφωνο Γραμματείας213205878
Τηλέφωνο Ραντεβού2132058879
Λοιπά Τηλέφωνα213-20.58.000 210-6137329 213-2058821
Fax2106137328
Website / E-mailhttp://www.sismanoglio.gr info@sismanoglio.gr
Ανθρώπινο Δυναμικό
Ιατρικό Προσωπικό870 άτομα – Αλλαγή προβολής
Νοσηλευτικό Προσωπικό1509 άτομα
Διοικητικό Προσωπικό303 άτομα
Τεχνικό Προσωπικό369 άτομα
Επαγγελματίες Υγείας423 άτομα
Σύνολο Προσωπικού3474 άτομα
Κλίνες / Ημέρες Νοσηλείας / Αριθμός Νοσηλευθέντων
Κλινικές / Τμήματα / Εργαστήρια26 – Αλλαγή προβολής
Κλίνες381 κλίνες
Ημέρες Νοσηλείας102394 ημέρες
Αριθμός Νοσηλευθέντων20387 άτομα

Δείτε εδώ αναλυτικά για το ΣισμανόγλειοΤα συμπεράσματα μας χωρίς πολλά λόγια: 

Με τη πρώτη ματία του Υγειονομικού Χάρτη που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας και πηγαίνοντας στα «Στατιστικά & Δεδομένα για την Υγεία» ---> «Ανθρώπινο Δυναμικό», μαθαίνουμε ότι για το Σισμανόγλειο υπάρχουν κραυγαλέα ψεύδη:Δείτε το παρακάτω πίνακα και θα βγάλετε τα συμπεράσματα σας:

      


ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ

    
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΩΝ
Ιατρικό Προσωπικό
    870
   309
Νοσηλευτικό Προσωπικό
 1509
   481
Διοικητικό Προσωπικό
   303
   149
Λοιποί Επαγγελματίες Υγείας
   423
   142
Τεχνικό Προσωπικό
   369
     34
ΣΥΝΟΛΟ
 3474
 1115
Αυτές οι επινοήσεις του Α. Γεωργιάδη και των επιτροπών του πως μπορούν να σταθούν; 

Πως μπορούν να κοροιδέψουν τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους πολίτες που βιώνουν την ανυπαρξία επαρκούς προσωπικού στο Σισμανόγλειο;

Έτσι με ψέματα, κοροιδίες και απύθμενο θράσος θα σώσουν τα νοσοκομεία και θα τα λειτουργήσουν για το κοινό συμφέρον με γνώμονα την αξιοκρατία και διασφάλιση της δημόσιας υγείας;

ΝΤΡΟΠΗ!!!

Νίκος Μαλίνογλου, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων νοσοκομείο Σισμανόγλειο

Τριπλασίασαν τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία… αλλά στα χαρτιά!

Σχόλιο της Αυτόνομης Παρέμβασης Υγειονομικών

Αφορμή γι αυτό το δημοσίευμα αποτέλεσε ένα δημοσίευμα στη σελίδα των εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Λήμνου σύμφωνα με το οποίο ο υγειονομικός χάρης εμφάνιζε το Νοσοκομείο με ένα τεράστιο αριθμό εργαζομένων.
Οι συνάδελφοι από τη Λήμνο έμειναν έκπληκτοι, αφού ο αριθμός των εργαζομένων που υπηρετούσαν στο Νοσοκομείο όχι μόνο δεν αντιστοιχούσε ούτε κατά προσέγγιση με τον αριθμό που αναφέρονταν στον υγειονομικό χάρτη αλλά στην πραγματικότητα ο αριθμός των εργαζομένων εμφανίζονταν σχεδόν τριπλάσιος.
Αυτό μας οδήγησε να αναζητήσουμε την ίδια την ιστοσελίδα του Υγειονομικού χάρτη που όπως αναφέρεται σε αυτή έχει υλοποιηθεί από το Υπ. Υγείας, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Μια απλή περιήγηση στη σελίδα θα αφήσει έκπληκτο κάθε επισκέπτη που έχει σχέση με τα Νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τον υγειονομικό χάρτη Νοσοκομεία που έχουν 500 εργαζόμενους περίπου εμφανίζονται να έχουν αριθμό προσωπικού τριπλάσιο ή και σχεδόν τετραπλάσιο.

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013

Μετακίνηση υπαλλήλων από τη Πολυκλινική στο ΓΟΝΚ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα: 27-9-13
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ: 23489
1ης Υ.Π.Ε ΑΤΤΙΚΗΣ


Α Π Ο Φ Α Σ Η 

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 1ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Έχοντας υπόψη:
1.Τις διατάξεις του άρθρου 8, παράγραφος 21 του Ν.3868/2010 «Εθνικό
Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και λοιπές διατάξεις» βάσει
των οποίων ο Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας μπορεί με
αποφάσεις του να μετακινεί ιατρικό, επιστημονικό μη ιατρικό
….νοσηλευτικό διοικητικό, τεχνικό …προσωπικό των ΦΠΥΥΚΑ της
Περιφέρειάς του για κάλυψη εφημερίων ή άλλων αναγκών για χρονικό
διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών, μέσα στο ίδιο έτος, που μπορεί
να ανανεώνεται για ακόμα τρεις μήνες, μέσα στο ίδιο έτος». Ομοίως οι
Διοικητές των Υ.ΠΕ. μπορούν με κοινές αποφάσεις τους να μετακινούν
μεταξύ των Υγειονομικών Περιφερειών τους..
2. Την αρ. 22860/18-9-13 απόφαση μετακίνησης.

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε 

Την μετακίνηση των κάτωθι υπαλλήλων του ΓΝΑ Ο
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ-ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ παράρτημα
ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ στο Γ.Ο.Ν.Κ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ για χρονικό διάστημα
είκοσι (20) ημερών από λήξη της προηγούμενης απόφασης.

ΔΑΖΕΑ ΥΒΟΝΝΗ-ΦΕΒΡΩΝΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΝΟΣΟΚΟΜΟΣ
ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΑΣΗΜΙΝΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ
ΚΟΝΤΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΔΕ ΑΔ.ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ
ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ
ΔΑΡΕΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ
ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ
ΠΑΠΑΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΔΕ ΑΔ.ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ
ΚΑΡΑΝΤΖΕΝΗ ΕΛΕΝΗ ΔΕ ΑΔ.ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ
ΠΑΠΑΔΟΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ

ΑΔΑ: ΒΛ9Α469Η26-ΜΙΜ

EΟΠΥΥ: Σήµα κινδύνου για λουκέτο σε 400 µονάδες υγείας


ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 
ζητάει n Πανελλήνια Οµοσπονδία Υγειονοµικών 
Υπαλλήλων στο «καυτό» θέµα των λουκέτων 
που πιθανότατα θα µπουν σης 400 µονάδες 
υγείας του ΕΟΠΥΥ (πολυϊατρεία πρώην Ι.ΚΑ). 

Η οµοσπονδία, µε επιστολή της προς δηµάρχους 
και δηµοτικά συµβούλια όλης της χώρας, τους 
καλεί να στηρίξουν τη δηµόσια και δωρεάν υγεία 
µε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. «Η µετάβαση των 
πολύίατρείων του ΕΟΠΥΥ στο ήδη καταρρακωµένο 
ΕΣΥ θα διαλύσει το µεγαλύτερο οργανωµένο 
δίκτυο πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας της 
χώρας» αναφέρει µεταξύ άλλων n οµοσπονδία. 

Σήµερα οι ασφαλισµένοι του ΕΟΠΥΥ εξετάζονται 
από τους γιατρούς των 400 υγειονοµικών 
µονάδων του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή τα πρώην ιατρεία 
του ΙΚΑ. Για τον λόγο αυτόν πρόκειται να εντάξει 
στα νοσοκοµεία και τα Κέντρα Υγείας τις 400 µονάδες 
του, τους περίπου 6.000 γιατρούς και τους 
2.801 υπαλλήλους του. 

Στο µεταξύ καθησυχαστικός ήταν χθες ο υφ. Υγείας 
Αντώνης Μπέζας, που συναντήθηκε µε το προεδρείο 
του Συλλόγου Εργαστηριακών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ. 

Ρίτα Μελά

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (Κοινωνικής Εργασίας, Πληροφορικής)

Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
(παρ.5 άρθρου 6 του Ν.4052/2012)
Προκειμένου να καταρτιστούν οι πίνακες προσληπτέων των κλάδων/ειδικοτήτων:
«TΕ Κοινωνικής Εργασίας» (κωδ.206) και «ΤΕ Πληροφορικής» (κωδ.213), της 2ης Υ.ΠΕ., σύμφωνα με την ΚΥΑ: Υ10β/Γ.Π. 112158/12/22.4.2013 (Φ.Ε.Κ. 1122/Τ.Β’/10.5.2013) ανακοινώνονται σήμερα οι πίνακες στους οποίους περιλαμβάνονται ανά κλάδο/ειδικότητα οι υποψήφιοι που καλούνται να δηλώσουν τις προτιμήσεις τους στην Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της οικείας Υ.ΠΕ..

Δείτε εδώ την ανακοίνωση

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (Ακτινοφυσικών, Πληροφορικής, Φαρμακοποιών)

Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2013
ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
(παρ.5 άρθρου 6 του Ν.4052/2012)
Σήμερα απεστάλησαν στην 4η Υ.ΠΕ. οι πίνακες προσληπτέων των κλάδων/ειδικοτήτων «ΠΕ Ακτινοφυσικών» (κωδ.101), «ΠΕ Πληροφορικής» (κωδ.107), «ΠΕ Φαρμακοποιών» (κωδ.108) και «ΤΕ Πληροφορικής» (κωδ.213).

Εργαζόμενοι σε δήμους με αμοιβή μικρότερη των 500 ευρώ

Ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα. Ποια κριτήρια πρέπει να πληρούν οι άνεργοι για να έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης. Απαραίτητη προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ


Του Τζώρτζη Ρούσσου

Ξεκινά έπειτα από μυριάδες παλινωδίες και καθυστερήσεις το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας ανέργων, ένα πρόγραμμα που έρχεται να καλύψει την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης και προσωπικά του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση να υλοποιήσουν πρόγραμμα ανακούφισης των 400.000 ελληνικών οικογενειών που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο στις τάξεις τους!

Το πρόγραμμα, που αφορά 50.000 ανέργους οι οποίοι θα προσληφθούν σε δήμους και περιφέρειες για να προσφέρουν 5μηνη εργασία (με αμοιβή κάτω των 500 ευρώ, αφού οι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν αμοιβή 490 ευρώ και οι κάτω των 25 θα λαμβάνουν 427 ευρώ με την ασφάλισή τους να καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ) σπάει τελικά σε κομμάτια, αφού ακόμη και ένα τόσο μικρό πρόγραμμα που σε παλαιότερες εποχές θα ήταν εύκολο να το τρέξει ο ΟΑΕΔ, ο νυν διοικητής του Θ. Αμπατζόγλου αδυνατεί να το υλοποιήσει.

Κάντε απολύσεις, όχι απεργίες

Τι θα ζητήσει αύριο η τρόικα από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, ο οποίος ετοιμάζεται για… σκληρή διαπραγμάτευση

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 

«Κόβει τον βήχα» και τη συνδικαλιστική δράση η τρόικα καθώς αναμένεται, στη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή το πρωί με τον υπουργό Εργασίας, να θέσει θέμα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που αφορά την προκήρυξη απεργιών από τα σωματεία όλων των βαθμίδων.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο αναθεωρημένο Μνημόνιο (ΜoU), οι δανειστές θα θέσουν μετ’ επιτάσεως θέμα αλλαγής του τρόπου κήρυξης των απεργιών, της δυνατότητας του εργοδότη να κλείνει την εταιρεία σε περίπτωση απεργίας (lock out), ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνουν και οι συνδικαλιστικές άδειες.

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013

Στο ΣτΕ η πρώτη προσφυγή για τη διαθεσιμότητα μονίμων υπαλλήλων

Η πρώτη προσφυγή για την κατάργηση οργανικών θέσεων στο Δημόσιο και τη διαθεσιμότητα μονίμων υπαλλήλων κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και είναι από τον Σύλλογο Υπαλλήλων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).
Ο Σύλλογος ζητάει να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες: 1) η από 26.8.2013 απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου μεταρρύθμισης, για την αξιολόγηση δομών και τη στελέχωση του ΕΟΤ και 2) η από 16.9.2013 απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την οποία καταργήθηκαν 98 θέσεις μόνιμου, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, προσωπικού της κεντρικής υπηρεσίας του ΕΟΤ.
Επίσης, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΤ υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με το άρθρο 103 του Συντάγματος δεν μπορεί να απολυθεί μόνιμος δημόσιος υπάλληλος εάν δεν υπάρξει προηγουμένως σχετική απόφαση του αρμοδίου υπηρεσιακού συμβουλίου.
Τέλος, σημειώνει ο Σύλλογος ότι η απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου μεταρρύθμισης είναι ανυπόστατη, καθώς δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με συνέπεια να είναι με τη σειρά της ανυπόστατη και η απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η έκδοση της οποία στηρίζεται στην πρώτη απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου.
ΤΟ ΝΕΟ "ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ" ΤΩΝ 25 ΕΥΡΩ

25/09/13 1992-2012: Η ματωμένη 20ετία της Χ.Α.


Σήμερα η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει τη συγκεκριμένη αναλυτική λίστα με την εγκληματική δράση μελών και στελεχών της Χρυσής Αυγής από το 1993 μέχρι το 2012.
Ν.ΣΒ.

Το γνωστότερο χτύπημα

16.6.1998: Η πιο γνωστή επίθεση της Χρυσής Αυγής με θύματα τρεις αριστερούς νέους. Με καθυστέρηση πολλών ημερών και μόνο μετά την υποβολή μήνυσης θα διωχθεί ο υπαρχηγός της οργάνωσης Αντώνιος Ανδρουτσόπουλος, αφού όμως του δοθεί ο χρόνος να διαφύγει. Θα παραδοθεί εφτά χρόνια αργότερα. Οι άλλοι 10 συνεργοί του δεν θα ανακαλυφθούν ποτέ.

Οι πρώτες επιθέσεις

30.4.1992: Επίθεση χρυσαυγιτών σε μέλη της ΟΣΕ.
25.5.1992: Επίθεση χρυσαυγιτών σε μέλη της ΟΣΕ.
17.3.1993: Είκοσι μέλη της Χρυσής Αυγής επιτίθενται και τραυματίζουν στον Ταύρο τέσσερα μέλη της Μαρξιστικής Κίνησης για τον Σοσιαλισμό που εκδίδει την εφημερίδα «Ξεκίνημα».

Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013

«Γιατροί του Κόσμου»: Συντριπτικές συνέπειες για την δημόσια υγεία έχει η πολιτική λιτότητας


Τα δραστικά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας τα οποία έχει θέσει σε εφαρμογή η ισπανική κυβέρνηση εκμηδενίζουν την πρόσβαση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, περιλαμβανομένων ανθρώπων με χρόνιες και σοβαρές ασθένειες, στο ισπανικό εθνικό σύστημα υγείας, κατήγγειλε την Τρίτη η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί του Κόσμου.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος των Γιατρών του Κόσμου στην Ισπανία, Άλβαρο Γκονθάλεθ, μιλώντας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου εναντίον των δημοσιονομικών περικοπών, υπό τον τίτλο "κανένας να μην απορρίπτεται", δήλωσε ότι οι συνέπειες της μεταρρύθμισης απλά είναι συντριπτικές. 
Οι Γιατροί του Κόσμου (επικαλούμενοι στοιχεία της κυβέρνησης), υπενθύμισαν ότι καθημερινά 2.300 πρόσωπα χάνουν το δικαίωμα πρόσβασης στο σύστημα υγείας μετά την επιβολή των μέτρων λιτότητας το Σεπτέμβριο του 2012, δηλαδή συνολικά το δικαίωμα αυτό έχουν πλέον αποστερηθεί 873.000 άνθρωποι στη χώρα.
Εξ αυτών, η μεγάλη πλειονότητα είναι μετανάστες οι οποίοι έχασαν τις δουλειές τους: "άνθρωποι οι οποίοι ζούσαν κι εργάζονταν επί χρόνια στην Ισπανία, που έκαναν οικογένεια, πλήρωναν φόρους, και χάνουν ένα από τα πιο βασικά δικαιώματα — το δικαίωμα στην υγεία".
Η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματός της, έχει λάβει πρωτοφανή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μέτρα λιτότητας, τα οποία συμπεριλαμβάνουν δραστικές περικοπές στους προϋπολογισμούς για την παιδεία και για την υγεία.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προέβλεψε την Τρίτη ότι η Ισπανία, που βρίσκεται σε ύφεση εδώ και δύο χρόνια, θα βγει από αυτήν το τρίτο τρίμηνο φέτος, επιτυγχάνοντας μια αύξηση του ΑΕΠ της κατά +0,1% ως +0,2%, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Wall Street Journal.
"Η κυβέρνηση μας διαβεβαιώνει ότι η οικονομία ανακάμπτει, αλλά το σύστημα υγείας της χώρας μας, το οποίο ζήλευαν οι γείτονές μας, πλήττεται από όλο και μεγαλύτερες περικοπές", είπε ο Γκονθάλεθ.
Ορισμένες ισπανικές περιφέρειες έχουν αρχίσει να καλύπτουν αυτές μέρος των δαπανών για την υγεία των πολιτών. Αλλά το ποσό που καταβάλλουν "αντιστοιχεί μόλις στο 16% των συνταξιούχων στην Ισπανία τους οποίους διώχνει το σύστημα υγείας της χώρας μας διότι αδυνατούν να πληρώσουν τα νοσήλιά τους για το χρόνιο νόσημά τους", επισήμανε ο ίδιος.
Οι παρόμοιες περικοπές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα δύο χρόνια νωρίτερα από την Ισπανία συνέβαλαν στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του HIV και ακόμη και να επανεμφανιστούν ασθένειες όπως η ελονοσία, προειδοποίησε η Ελένα Λεγκίδο-Κουίγκλι, μια ισπανίδα ερευνήτρια σε ένα βρετανικό πανεπιστήμιο που μίλησε επίσης στην συνέντευξη Τύπου.
"Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί και στην Ισπανία, καθώς οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται με παρόμοιο τρόπο", επισήμανε η ίδια μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο